dinsdag 23 september 2014

De ene optiek is de andere niet

Al een paar dagen fiets ik er langs. Een bloem in het gangetje achterom. Ideaal onderwerp voor een proefshoot. Doel: ontdekken wat het verschil is tussen de ene lens en de andere.

Enige spelregel: het maken van de foto moet de situatie intact laten. Dus plukken mag niet. De omgeving veranderen ook niet. Ik gebruik vier lenzen, een groothoek (15mm), een macro (35mm), een macro-tele (105mm) en een tele (300mm). Bij sommige foto's kies ik voor gebruik van de ingebouwde cameraflitser.
Dit is wat de 15mm ziet. Rondom de bloem is veel van het gangetje te zien. Misschien onscherp, maar wel herkenbaar. Met de 35mm macro is het beeld minder wijds:
Deze lens is een macrolens. Dat betekent dat je het onderwerp ook heel dicht kan benaderen, en dan een beeldvullend detail kan laten zien.
Ook met de 105mm macro lens kun je dicht op je onderwerp kruipen. Wat er anders is: zaken in de achtergrond worden minder verkleind, maar wel sneller onscherp. Zoals bij deze:
En tot slot het beeld dat je kan maken met een 300 milimeter tele-lens. De camera weegt dan een paar kilo meer, en is moeilijker stil te houden. Maar het effect is ook mooi: zachte kleuren in de onscherpte en de bloem komt helemaal los van de omgeving.
Welke heeft jouw voorkeur? Ik ben er zelf niet uit. Ze hebben allemaal wel wat. De ene manier van kijken is niet beter dan de andere.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten